کشاورز عزیز گندمکار: بیماری سیاهک گندم یکی از بیماریهای قارچی گندم است که می‌تواند به صورت سیاهک آشکار ، سیاهک پنهان معمولی، سیاهک برگ و ... ظاهر گردد. سیاهک پنهان، مهم‌ترین، رایج‌ترین و در عین حال ، مخرب‌ترین نوع سیاهک است که خسارت زیادی مخصوصا به گندم پاییزه وارد ‌آورده و منجر به كاهش کیفیت و کمیت محصول مي گردد. عامل بيماري سياهك پنهان گندم نوعي قارچ بيماريزا است كه همزمان با جوانه زدن گندم، وارد آن شده و دانه هاي آلوده به جاي آن كه نشاسته تشكيل دهند، پر از گرده سياه رنگ قارچ شده و در زمان برداشت، خرد گردیده و گرد سياه رنگ از آنها خارج مي شود و بر روي دانه هاي سالم چسبیده و آنها را آلوده مي كند. در صورتي كه از دانه هاي آلوده براي كشت در سال بعد استفاده شود، اين بيماري سال بعد نيز مزارع را آلوده خواهد ساخت. بيماري سياهك گندم به وسيله ضدعفوني سطحي بذربا سموم قارچكش مناسب تا حد زيادي كنترل مي شود. راههای مبارزه و جلوگیری از آلوده شدن مزارع به سیاهک ها: 1- ضد عفونی بذور قبل از کاشت با سموم قارچکش مانندکاربندازیم( باویستین ،دروزال) ،کاربوکسین تیرام(ویتاواکس تیرام)، پروپیکونازول(تیلت)، دیفنوکونازول(دیویدند) و ... به نسبت دو در هزار به شدت آلودگی اولیه را که از طریق بذر منتقل میشود، کنترل می نماید. 2- استفاده از ارقام مقاوم به بیماری توصیه می گردد کشاورزانی که ارقام محلی کشت می کنند و از بذور خود مصرف استفاده می نمایند حتما"نسبتبه ضد عفونی بذور یا سموم ذکر شده قبل از کشت اقدام نمایید.کشاورزان متقاضی میتوانند سموم مورد نیاز خود را به صورت مستقیم از فروشندگیهای سموم شهرستان (اتحادیه 5440و شرکت نگین 1855) تهیه نمایند

واحد حفظ نباتات مدیریت جهاد کشاورزی نهبندان