در شهرستان قاینات بیش از 10 هزار مترمربع زیر کشت گوجه فرنگی گلخانه ای است که پیش بینی میشود از این سطح حدود 240 تن گوجه فرنگی برداشت شود.                                                  

راهنمای کشت گوجه فرنگی در گلخانه

کشت گوجه فرنگی در گلخانه گوجه فرنگی از جمله صيفی جاتی است که به دلايل فراوان کشت آن قابل صرفه است. زيرا اين محصول در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار می گيرد و آنجا که به صورت اصلی وجود ندارد به صورت رب گوجه باعث خوشمزگی غذا می شود.به همين دليل است که در کشت گوجه فرنگی واريته هايی در نظر گرفته شده است که دقيقا با شرايط مصرف گوجه فرنگی مطابق است. گوجه فرنگی ريز در اندازه های ۵ تا ۲۰ گرمی و همين طور گوجه فرنگی هايی با اوزان تا ۲۵۰ گرم توليد شده است که به خاطر استفاده از تکنيک های جديد علاوه بر مقاومت بالا در برابر بسياری از ويروس ها و بيماری ها استعداد دوام و تازگی را تا مدت طولانی دارا می باشد. شايان ذکر است که علاوه بر تنوع شکل و اندازه رنگ های زرد و نارنجی به کمک گوجه فرنگی های قرمز آمده است. انواع کشت گوجه فرنگی: حال که تصميم گرفته ايد در گلخانه خود بذر گوجه فرنگی را کشت کنيد قبل از هر چيز بايد بدانيد چه نوع بذری را انتخاب و تهيه نمائيد. بذر گوجه فرنگی را بر اساس نحوه مصرف آن می توان تقسيم بندی نمود زيرا اين ميوه را به صورت تازه خوری, رب, سس يا کنسرو می توان مصرف نمود. به همين منظور اولين تقسيم بندی بر اساس تازه خوری و صنعتی می باشد. در حال حاضر در ايران برای کشت گوجه فرنگی در گلخانه تنها از ارقام تازه خوری استفاده می شود. دومين تقسيم بندی بر اساس همرسی استوار است . که به سه دسته همرس - غير همرس و بينابين تقسيم می شود . معمولا در گلخانه های ايران از واريته های غير همرس در برداشت های طولانی مدت و از واريته بينابين در مناطقی که مدت برداشت کوتاه تر است استفاده می شود. سومين تقسيم بندی بر اساس وزن ميوه است . امروزه برای مصرف تازه خوری گوجه فرنگی از گوجه چری با وزن ۵ تا ۲۰ گرم تا گوجه هايی به وزن ۲۵۰ گرم استفاده می شود. نا گفته نماند که هر چه وزن گوجه فرنگی سنگين تر باشد مدت بيشتری برای رسيدن به باردهی نياز دارد . مثلا گوجه چری که حدود ۵ تا ۲۰ گرم است پس از نشاء حدود ۶۰ روز برای برداشت محصول نياز دارد. به تازگی در بازار توليد واريته های ديگری پا نهاده است که کلاستر نام دارد .اصولا چيدن ميوه به صورت خوشه ای با اصطلاح کلاستر خوانده می شود . با پيشرفت تکنولوژی در توليد بذر واريته هايی به بازار معرفی شده است که در برابر نماتد يا ويروسهايی که در منطقه ای فعال هستند مقاومت داشته و می توان با توجه به مشکلات موجود ارقام مورد نظر را انتخاب نمود. طول دوره جوانه زنی: طول دوره جوانه زنی تا ظهور برگ های لپه ای در سطح خاک معمولا ۶ روز است واز ۴ تا ۶ هفته نشاء آماده انتقال به زمين اصلی است . برای اينکه بذر گوجه فرنگی بتواند به خوبی جوانه زده و رشد نمايد تا زمان رشد مطلوب بوته بهتر است آن را در محل خزانه نگهداری نمود که هم در استفاده از امکانات گلخانه بتوان صرفه جويی کرد و هم گياه بتواند در ابتدا رشد خوبی داشته باشد. به همين منظور قسمتی از گلخانه را برای گلدان های نشاء در نظر گرفته و يا محلی را برای خزانه انتخاب می کنيم انتخاب گلدان مناسب که حجم ريشه درون آن به خوبی فعاليت کند حائز اهميت است . دما رطوبت نور فاصله بوته ها نقش مهمی در رشد يک گياه سالم در خزانه را دارد . برای مثال سطحی برابر ۱۰×۱۰ سانتی متر برای هر بوته باید در نظر گرفت . ضمنا بايد از محلهايی استفاده کرد که کاملا ضد عفونی شده و آفات و بيماری ها در محل نشاء موجود نباشد. دمای مناسب: بهترين دما برای جوانه زنی ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد و بعد از جوانه زنی دما را تا ۲۴ درجه در مواقع روز و ۱۸ درجه در هنگام شب تقلیل می دهیم.با توجه به اینکه بیشترین فعالیت ریشه ها در عمق ۳۰ سانتی متری خاک می باشد قبل از انتقال نشاء های گوجه فرنگی به زمین اصلی باید بسترهای مناسب که تا عمق ۸۰ سانتی متری قابلیت نفوذ ریشه را داشته باشد محیا نمود در این صورت باید علف های هرز را پیش از انتقال نشاء حذف و پاکسازی نمود و بخصوص از دو گیاه سس و گل جالیز نباید غافل گردید که این دو مشکلات فراوانی را برای گیاه ایجاد می نمایند .بهتر است با رویت سس یا گل جالیز آنها را از کنار بوته جدا کرده و پاکسازی نمود آنگاه مواد آلی و کودهای شیمیایی را در اندازه مناسب و با راهنمایی آزمایشگاه های خاک شناسی تدارک دیده و استفاده نمود . بهترین Ph برای گوجه فرنگی ۵/۵ تا ۸/۶ می باشد و تراکم کشت را بین ۲ تا ۵/۲ بوته در متر مربع می توان انتخاب نمود. علاوه بر مسائلی که در مورد تراکم کشت خیار عنوان شد نحوه پایین کشی بوته گوجه فرنگی دلیل دیگری است برای انتخاب تراکم بوته. شکل بستر را می توان به صورت ذوزنقه که در بالا ۴۰ سانتی متر و در پایین ۷۰ سانتی متر در نظر گرفته و به فاصله حدود ۵۰ تا ۶۰ سانتی تر از یکدیگر روی بستر حفره هایی به اندازه گلدان های نشاء در ۲ طرف به صورت زیکزاک و یا در یک خط ایجاد نمود. سپس نشاء گوجه فرنگی را در حفره ها قرار داده و با اضافه کردن خاک یا پیت موس به اطراف آن بوته را در محل انتخاب مستقر کرده و سپس آبیاری نمود تا نفوذ آب جایگزین هوای اضافی اطراف ریشه گردد. هرس :همه می دانيم که هرس به منظور ايجاد تعادل بين رشد بوته شاخ وبرگ و مقدار ريشه و ميوه است به همين منظور بوته گوجه فرنگی را تا زمانی که به ۳۰ سانتی متری نرسيده است هرس نمی کنيم و اجازه می دهيم رشد خود را انجام دهد زمانی که ارتفاع بوته به ۳۰ سانتی متری رسيد اولين هرس را انجام می دهيم. اين هرس شامل حذف گل ها و شاخه های فرعی است پس از انجام اين مرحله هرس در تمام طول رشد بوته تمام شاخه های فرعی را حذف می کنيم و در کشت های کوتاه مدت بعد از رسيدن بوته به ارتفاع ۳۰ سانتی متری بوته را به صورت دو شاخه به نخ های مهار می بندیم, با انجام این کار دیگر نیازی به پایین کشی بوته نیست .بر اساس تجارب کیفیت و میزان محصول بوته ای که پایین کشیده شده است بهتر و بیشتر است بدیهی است پس از رسیدن این دو شاخه به ارتفاع مفید گلخانه جوانه انتهایی آن را حذف می کنیم تا گل های موجود در بوته به میوه تبدیل شود. پس از برداشت محصول این بوته ها از گلخانه حذف شده و زمین برای کشت بعدی آماده می شود . البته کشاورزان با تجربه جهت همسان کردن اندازه میوه ها بر اساس بضاعت گیاه و نوع واریته گلها و یا میوه های اضافی بر روی خوشه را هرس می کنند و به تعداد مشخصی از گلها اجازه می دهند تا به میوه برسند . گوجه فرنگی گياهی است اتوگارد که معمولا قبل از باز شدن گل تلقيح گل صورت گرفته است. به همين دليل به ندرت می توان در شرايط خاص تلقيح خارجی را در آن مشاهده نمود. تلقيح : در فضای گلخانه هيچ گونه عامل محرکی مانند باد و يا حشرات برای تلقيح وجود ندارد برای رفع اين مشکل می توان به چند طريق عمل کرد. اول استفاده از زنبورهای مخصوص که عمر آنها فقط يک فصل استو به طور غير مستقيم باعث شک به گياه شده و عمل لقاح را باعث می گردد. دوم استفاده از ويبراتورهای برقی است که در هر دو يا سه روز يکبار با لرزش خوشه ها عمل لقاح را صورت می دهد. راه سوم اين است که می توان در کشت زمستانه از هرمن تلقيح کننده استفاده نمود. و بالاخره راه چهارم اين است که با ايجاد شک در سيمهای مهار و يا ضربه مستقيم بر روی گلها باعث گرده افشانی يا در نهايت عمل تلقيح گرديم. نکته حائز اهميت در عمل تلقيح گلهای بوته گوجه فرنگی دمای موجود در گلخانه می باشد که بايد بين ۲۰ تا ۲۵ درجه بوده و رطوبت آن نيز کم باشد. زمان تلقيح : بهترين زمان برای اين کار بين ساعات ۱۱ تا ۲ بعد از ظهر می باشد که فضای گلخانه از رطوبت کمتر و دمای بيشتری برخوردار است به همين خاطر امکان تلقيح در دمای ۲۸ تا ۳۰ درجه کاهش می يابد و در دمای ۱۳ تا ۱۵ درجه امکان تلقيح وجود ندارد و عدم تلقيح گل ريزش گل را در پی خواهد داشت. به هر حال پس از تلقيح گل ميوه بين ۱۸ تا ۳۵ روز زمان لازم دارد تا قابل برداشت باشد٫ و حالا بوته گوجه فرنگی به زمان ثمر دهی خود رسيده و در اين مرحله بايد به گونه ای برخورد نمود که حداکثر برداشت را کسب کرد. زمانی که برگ های نزديک به هر خوشه ميوه چيده می شود ميوه امکان بهتری برای رنگ گيری پيدا می کند. نکته قابل ذکر ديگر اينکه بدیهی است ۵۰ درصد خوشه ميوه رنگ بگيرد و ۵۰ درصد ديگر از حالت سبز بودن تغيير رنگ داده و رفته رفته قرمز خواهد شد. بنابراين در صورتی که نيمی از خوشه واريته کلاستر به رنگ نهايی در آمده باشد می توان ان را چيد و به بازار عرضه نمود. چنانچه مسافت مزرعه تا بازار کم باشد و نيمه سبز خوشه فرصت رنگ پذيری نداشته باشد می توان از محلی که دمای آن گرمای مناسبی جهت تغيير رنگ گوجه دارد استفاده نمود. در صورتی که واريته ها به صورت کلاستر و يا همرس نباشد بهتر است گوجه های رسيده را در زمان خاص خود برداشت کرد. مسلما اندازه گوجه فرنگی هر چقدر درشت تر باشد زمان تبديل گل به ميوه و رسيدن آن هم طولانی تر خواهد بود. امروزه بسياری از کشاورزان به خاطر تقاضای مناسب مصرف کننده تمايل زيادی به کشت گوجه های چری دارند و اين به دليل ميزان باردهی فراوان رنگ های قرمز صورتی و زرد و شکل های مختلف آن است که باعث قيمت بالای اين واريته شده است. زمانی که بوته ها به سقف مفيد گلخانه می رسند لازم است برگ های پائين را هرس نمود و اگر نخ ها به صورت قرقره ای به سيم آويزان است می توان با بازکردن ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر از نخ قرقره در يک جهت نخ ها را روی سيم حرکت داده که اين عمل باعث می شود ساقه از پائين روی بستر و یا شاسی های مخصوص قرار گیرد و انتهای بوته در فاصله ۳۰ تا ۵۰ سانتی متری سقف مفید گلخانه برسد. این روش به کشت دراز مدت مربوط می شود.

 



 

شته زرشك:   Liosomaphis berberidis(Kaltenbach)    


این آفت در تمامی نقاط زرشک خیز كشور مشاهده شده و رنگ آن زرد مايل به سبز است و زمستان گذرانی آن به صورت تخم بر روی شاخه های زرشک می باشد و در بالغین آنها خط قرمز رنگی در وسط قسمتهای پشتی آفت کشیده شده است، روی برگها فعالیت دارد، و با مکیدن شیره گیاهی در زمان اوج فعالیت به کلی رشد درخت رامتوقف کرده و برگها به پشت خمیده شده و کوچک مانده و روی برگ نارنجی مایل به قرمز می شود  و براثر شیره گیاهی مترشحه از آفت برگها و حتی دانه های زرشک صدمه فراوانی دیده و بر اثر هجوم افت دانه های زرشک تا میزان 40 درصد ریزش کرده و خسارت فراوانی وارد می شود.

بیولوژی شته زرشک:

مطالب زیادی در مورد بیولوژی این آفت در منابع نیست و مطالب موجود نیز ناقص می باشند لذا با توجه به شناختی که از نحوه زندگی آفت داشتم از هشت سال گذشته تا کنون مراحل مختلف زندگی آفت شته زرشک را مورد بررسی قرار دادم که خلاصه آن به شرح ذیل می باشد :

این آفت توسط تخم بر روی شاخه های زرشک و معمولا در اطراف خارهای زرشک و در لابلای ترک خوردگی پوست شاخه زمستان گذرانی می کند که این تخم ها در اواخر اسفند ماه با گرم شدن هوا و ظهور برگهای اولیه درخت (معمولا در تنه ها) تفریخ شده و شته های بالدار جنسی به رنگ سبز مات از تفریخ این تخم ها حاصل می شوند که از همان برگهای اولیه تغذیه کرده و بمحض ظاهر شدن برگهای ثانویه و برگهای شاخه های یکساله این شته ها جفت گیری کرده و تخم های سبز روشن خود را در زیر این برگها به صورت پراکنده می گذارد که در زیر هر برگ بین 3 تا 27 عدد تخم  توسط اینجانب شمارش شده است. پس از حدود یک هفته این تخم ها تفریخ می شوند و شته های بی بال ماده بکرزای زنده زا را بوجود می آورند که این شته ها به سرعت تکثیر شده و در مدت کوتاهی جمعیت آنها در سطح زیرین برگها بسیار زیاد (10تا 100 عدد در زیر هر برگ) می شود . این شته ها تا اوایل خرداد ماه به تغذیه ادامه داده تا اینکه کامل رشد درخت متوقف شده و برگ سالم باقی نمی گذارند و سپس شته های جنسی را پدید می آورند که شته های جنسی شته های بالدار جنسی را بوجود آورده و این شته های بالدار به روی میزبان ثانویه (احتمالا علفهای هرز) مهاجرت کرده که هنوز میزبان ثانویه آنها کاملا" مشخص نشده است سپس در اواخر تیر ماه که درخت زرشک دوباره خود را احیا نموده و مقداری برگ سالم پدید می آورد شته های جنسی بالداری که از شته های مهاجرت کرده تولید شده اند به روی درخت برگشته و زیر برگهای جدید تخم گذاری می کنند و زیر هر برگ 1 الی 4 عدد تخم می گذارند که بعد از حدود یک هفته این تخم ها تفریخ شده و شته های ماده بی بال بکرزای زنده زا را بوجود می آورند که تا اولین سرمای شدید پاییزه (معمولا اوایل آذر ماه) به همین شکل تکثیر می شوند و با سرد شدن هوا شکل جنسی آنها پدید آمده و تخم های سبز رنگ خود را بر روی شاخه ها (معمولا در اطراف خارهای زرشک و در لابلای ترک خوردگی پوست شاخه) می گذارند و از آنجاییکه درختان دارای ترکه جدید مستعد تخم گذاری بوده لذا در این درختان تخم گذاری بیشتری انجام می شود . این تخم ها کم کم کدر شده و پس از گذشت دوهفته سیاه رنگ می شوند و زمستان را سپری می کنند.

کنترل :

1- سمپاشی زمستانه در از بین بردن تخم آفت می تواند تاثیر خوبی داشته باشد البته بهتر است از سموم تخم کش مانند اتیون استفاده شود .

2-در بهار و تابستان نیز میتوان با سم تنداکسیر با این آفت مبارزه کرد اما باید دقت شود در زمان گلدهی سمپاشی نشود.

3-حمایت از دشمنان طبیعی مخصوصا" کفشدوزک هفت نقطه ای و بالتوری بهترین روش مبارزه در بهار و تابستان است.



 

دعوت از متقاضیان سرمایه گذاری در مجتمع های گلخانه ای

 



 

برنامه زمان بندی ویدئو کنفرانس های تخصصی ماه های آذر و دی ماه سال 99

 



 

آدرس دسترسی:

http://vc.areeo.ac.ir/ch/iatech 1

User:iate1-u                                                          

Pass:2020                                                             

تاریخ برگزاری                              تاریخ برگزاری     عنوان /موضوع    پژوهشگرمروج ارشد/مدرس  ساعت برگزاری

دوشنبه                                        19/08/99         نگهداری میوه هادرسردخانه بااتمسفرکنترل شده   مهدی نیکخواه       9:00-8:30

                                                 19/08/99         عوامل موثردرافزایش عملکردتاکستان های دیم    فرهادکرمی           10:15-9:45

                                                 19/08/99         کوددهی باغات به روش تزریق محلول اورنگ تاکی         11:30-11:00

                                                 19/08/99         تولیدمحصولات دامی ارگانیک(2)- استانداردهاوالزامات فنی           حسین منافی راثی                                                 12:45-12:00

 سه شنبه                                      20/08/99         نقش تجهیزونوسازی دربهره وری آب دراراضی شالیزاری  محمدرضایزدانی    9:00-8:30

                                                 20/08/99         معرفی ارقام جدیدگندم نان،دوروم درزرات آبی-اقلیم معتدل  محسن اسماعیل زاده مقدم                                                 10:15-9:45

                                                 20/08/99         معرفی ارقام جدیدگندم نان،دوروم درزرات آبی-اقلیم گرم شمال          منوچهرخدارحمی                                                 11:30-11:00

                                                 20/08/99         معرفی ارقام جدیدگندم نان،دوروم درزرات آبی-اقلیم گرم جنوب        محسن اسماعیل زاده مقدم                                                 12:45-12:15



زیر مجموعه ها

بازدید امروز209
بازدید دیروز312
بازدید هفته800
بازدید کل332464