به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، مدیر جهادکشاورزی خوسف با اشاره به اوج شکوفا شدن گل نرگس از نیمههای آبان تا نیمههای اسفند ماه در این شهرستان اظهارداشت: در برخی نقاط از ابتدای آبان برداشت گل نرگس شروع میشود.
وی با بیان اینکه سطح زیرکشت گل نرگس پایین است، افزود: به دلیل فرهنگ غنی دیار خوسف بیشتر این گل را بهعنوان هدیه دادن به دیگران پرورش میدادند و خیلی به تجاری بودن آن توجهی نداشتند اما چند سالی است که در سبد معیشتی مردم شهرستان قرارگرفته و از لحاظ تجاری به آن توجه میشود.
به گفته وی هرچند سطح زیرکشت گل نرگس در خوسف کماست اما ارزش افزوده آن در واحد سطح بالاست طوری که اگر شرایط آبوهوایی مناسب باشد و بارانهای پاییزی هم به مدد نرگسکاران بیاید عایدی آنها میلیاردی است.
مدیرجهاد کشاورزی خوسف سطح زیرکشت گل نرگس خوسف را ۲۷ هکتار اعلام و پیشبینی کرد: امسال از این سطح زیرکشت پیشبینی میشود بیش از ۱۳ میلیون شاخه گل برداشت شود.
وی تصریح کرد: همچنین بخش عمده سطح زیرکشت گل نرگس هم چون از قبل بهصورت پراکنده بوده در باغهای میوه است اما اکنون به سمتی حرکت میشود که ایجاد مزارع یکدست و وسیعتر در دستور کار قرار گیرد تا به لحاظ اقتصادی به صرفهتر باشد.
مدیر جهاد کشاورزی خوسف با بیان این که خیلی از استانها سطح زیرکشت خیلی بیشتری از خراسانجنوبی دارند افزود: در این زمینه خراسانجنوبی رتبه پنجم را دارد و خوسف هم در استان رتبه اول را باتوجهبه کیفیت بسیار عالی که عطر نرگس این شهرستان دارد به خود اختصاص داده است.
خبیری بیان داشت: آنچه گل نرگس خوسف را در ایران ممتاز کرده شرایط اقلیمی و آبوهوایی و رطوبت کمو خشکی منطقه است که سبب شده تا عطر و اسانس نرگس خوسف نسبت به بقیه نقاط کشور بهتر و باکیفیتتر باشد.
خبیری ادامه داد به علاوه خاک منطقه که از نوع گچی است نیز سبب شده تا کیفیت و ماندگاری گل نرگس خوسف را در کشور نسبت به بقیه نقاط سرآمد کند.
وی از در دستور کار بودن برنامههای به زراعی برای اقتصادیتر کردن گل نرگس در خوسف خبر داد و افزود: هر چه ساقه گل نرگس بلندتر باشد بازار پسندتر است به همین دلیل بهدنبال این هستیم که گلهای نرگسی با ساقههای بلندتر تولید کنیم و همچنین تولید گل در واحد سطح را افزایش دهیم.
این مقام مسوول کشت قراردادی و پرداخت تسهیلات به نرگسکاران از طریق نهادهای حمایتی را ازجمله برنامههای تدوین شده برای توسعه این محصول مزیتدار خوسف عنوان کرد و ادامه داد: همچنین در نظر داریم پیازهای مرغوبی را اصلاح نژاد کرده و تولید کنیم تا گلهای نرگس مرغوبتری را به بازار تحویل دهند.
خبیری عمده بازار مصرف گل نرگس را هم بیرجند، زاهدان، اصفهان، مشهد و تهران اعلام کرد و بیان داشت: در سالهایی که گل زیاد است بازار روزمره گل نرگس کشش خرید آن را ندارد پس باید در راستای صادرات گل نرگس اقدامات خوبی انجام شود و دیگر این که فرآوری این گل بهویژه اسانسگیری آن را در دستور کار قرار دهیم چون این کار در کشور انجام نمیشود.
وی تصریح کرد: موضوع دیگر در این زمینه افزایش ماندگاری آن از یک هفته تا دو، سه ماه است که امیدواریم شرکتهای دانشبنیان به کمک این محصول استراتژیک خراسانجنوبی آمده و زمینههای فرآوری و ماندگاری آن را فراهم کنند.
بعلاوه یکی دو تا طرح در زمینه فرآوری گل نرگس نیز ارائهشده ولی چون نهایی نشده است نمیتوان آن را اعلام کرد.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی خوسف عمده مشکل نرگسکاران کمبود آب است که برای تامین آب مورد نیاز آنها بهسازی و مرمت قناتها و سیمانی کردن کانالهای انتقال آب در دستور کار قرارگرفته است.
خبیری اضافه کرد: همچنین خرید توافقی گل نرگس توسط شرکت تعاونی سبزآفرینان خوسف در دست اقدام است و باتوجهبه توافقی که با نرگسکاران برای خرید آن انجام میدهند بسته به نوع شاخه بین ٤ تا ٨ هزار تومان هر شاخه از نرگسکاران خریداری میشود.
همچنین خرید تواقفی گل نرگس توسط تشکلها در دستور کار است و همه خرید این تعاونیها و تشکلها به خارج از استان صادر میشود.
به گفته وی برداشت گل نرگس امسال بهواسطه دیرتر سردشدن هوا از اواخر آبان ماه آغاز شده تا نیمههای اسفند نیز ادامهدارد.
مدیرجهاد کشاورزی خوسف از برگزاری آیین شکرگذاری برداشت گل نرگس در این شهرستان خبر داد و گفت: چون سطح زیرکشت این گل در خوسف به حد و اندازهای نیست که سرمایهگذاری بخواهد واحد تولیدی اسانسگیری عطر نرگس راه اندازی کند به همین واسطه اهالی بهصورت سنتی عرقگیری از گل نرگس را همانند گلهای محمدی و... انجام میدهند.
خبیری عایدی نرگسکاران را برای سال زراعی پیشرو حدود ٦٠٠ میلیارد ریال و با در نطر گرفتن فروش شاخهای به طور متوسط ٤ هزار تومان اعلام کرد.