به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، مدیر امور زراعت سازمان از آغاز برداشت گندم از ۱۸ هزار هکتار از مزارع خراسان جنوبی خبر داد و گفت: پیش بینی می شوداز این سطح ۴۷ هزار تن گندم برداشت شود که میزان 12 هزار تن در قالب خرید تضمینی به مراکز خرید تحویل گردد.
محمد رزقی افزود: بیشترین سطح زیرکشت گندم در استان به شهرستان قاینات با سه هزار و ۲۵۳ هکتار سطح زیرکشت و تولید ۷ هزار تن محصول اختصاص دارد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی از آمادگی ۱۷ مرکز خرید گندم در استان خبر داد و افزود: از این تعداد ۱۵ مرکز مربوط به تعاون روستایی و دو مرکز مربوط به شرکت غله و خدمات بازرگانی است.
وی با بیان اینکه برداشت گندم تا شهریور در استان ادامه دارد، اظهار داشت: پارسال بالغ بر 2 هزار 834 تن گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان خراسان جنوبی خریداری شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، سرپرست جهاد کشاورزی سرایان گفت: تنها سه واحد سنتی گلاب گیری در سرایان وجود دارد که یک سوم گل محمدی را فرآوری میکند و بقیه محصول نیز به صورت خشک شده استفاده و یا به طور خام از شهرستان خارج میشود.
علی اکبر بردبار اظهار کرد: شهرستان سرایان با سطح ۲۵ هکتار از ارضی زیرکشت گل محمدی و تولید سالیانه ۴۵ تن به عنوان یکی از شهرستانهای پیشرو در زمینه پرورش این محصول معطر در استان شناخته میشود و با جلوگیری از خام فروشی محصول گل محمدی، می توان صنعت گلاب گیری و اشتغال را در شهرستان رونق داد.
سرپرست جهاد کشاورزی سرایان با اشاره به روند رو به رشد محصول گل محمدی در اراضی شهرستان گفت: خوشبختانه در سال های اخیر با برنامه ریزی های انجام شده و عملکرد مطلوب گل محمدی در اراضی شهرستان، شاهد استقبال کشاورزان و گسترش سطح زیر کاشت این محصول در شهرستان هستیم.
وی تصریح کرد: نیاز کم این گیاه به منابع آب و مقاوم بودن در بسیاری از مناطق دارای شرایط اقلیمی متفاوت، از مهمترین ویژگیهای گل محمدی است که این موضوع میتواند در نهایت افزایش بهره وری آب و جایگزینی کشت گیاهان پر آب را در شهرستان به دنبال داشته باشد.
بردبار بهترین زمان برداشت گل محمدی قبل از طلوع آفتاب و گرم شدن هوا عنوان و کم آب بر بودن، قابلیت کشت در زمینهای شیب دار، قابل کشت در مناطق گرم و سرد با توجه به شرایط اقلیمی و صرفه اقتصادی، کیفیت بالای محصول تولیدی و امکان نگهداری محصول و تنوع استفاده از آن را از مزایای کشت گل محمدی برشمرد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سرایان یادآور شد: 45 تن گل محمدی تر در سال جاری در شهرستان به مرحله تولید و برداشت رسیده است که این محصول هم اکنون برای بیش از 50 نفر اشتغالزایی کرده است.
وی خاطرنشان کرد: تنها سه واحد سنتی گلاب گیری در سرایان وجود دارد که یک سوم گل محمدی را فرآوری میکند و بقیه محصول نیز به صورت خشک شده استفاده و یا به طور خام از شهرستان خارج میشود.
وی درآمد هر کشاورز در هرهکتار گل محمدی را بین ۴۰ تا ۹۰ میلیون تومان بیان کرد و ادامه داد: در صورت اسانس گیری و تولید گلاب این رقم به حدود 80 میلیون در هکتار افزایش مییابد.
بردبار اضافه کرد: محصول عمده گل محمدی، گلاب، اسانس و گلبرگ خشک است که از آنها در صنایع دارویی، عطرسازی، فراوردههای بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی استفاده میشود.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی سرایان، مصرف دارویی این گیاه بیشتر در درمان دردهای رماتیسمی، قلبی، تقویت اعصاب و معده و رفع بعضی از سردردها بوده و در تهیه شربت مربا و در صنایع شیرینیسازی هم مورد استفاده قرار میگیرد.
سرپرست جهاد کشاورزی سرایان افزود: جلوگیری از خام فروشی فرآوردههای گل محمدی میتواند علاوه بر افزایش درآمد زایی، موجب رشد و شکوفایی و رونق صنایع تولید گلاب را در شهرستان رقم زند.
بردبار ادامه داد: خوشبختانه هم اکنون فعالیتهایی برای ایجاد سرمایه گذاریهای لازم از سوی سرمایه گذاران علاقه مند و بخش خصوصی از جمله ارتقای برندسازی با ایجاد واحد بسته بندی گلاب انجام گرفته است.
وی ادامه داد: در ایران ۱۳ گونه بومی گل محمدی وجود دارد و این گیاه فقط یکبار در سال برداشت شده، اما به دلیل شرایط اقلیمی و آب هوایی مطلوب شهرستان سرایان، میتوان زمینه پرورش چنین گلهایی را در اکثر نقاط این شهرستان فراهم کرد.
وی اضافه کرد: گل محمدی اگرچه در شرایط اقلیمی و طبیعی متفاوتی میروید، اما از نظر کیفیت باید در محیطی ویژه پرورش یابد که آب و هوای ییلاقی و نیمه خشک بهترین محیط برای کیفیت عطر آن است.
سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان همچنین ادامه داد: باید توجه داشت که این گل در دمای ۱۵ تا ۲۱ درجه هوایی بهترین زمینه برای رشد را دارد اما اگر اختلاف درجه حرارت هوا در شب و روز ۵ تا ۱۰ درجه باشد، گلهای تولیدی خوشبوتر خواهد بود.
مدیر جهاد کشاورزی سرایان اعلام کرد: گل محمدی یک محصول دارویی و فرعی مناسب در حوزه کشاورزی شهرستان است که سرایان با سطح 25 هکتار اراضی زیرکشت گل محمدی به عنوان یکی از شهرستان های پیشرو در زمینه پرورش این محصول در استان شناخته میشود.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، رئیس سازمان گفت: در سطح استان 15 مرکز برای خرید حمایتی گندم از کشاورزان ایجاد شده تا گندم را از کشاورزان با قیمت مصوب دولت خریداری کنند.
«مهدی جعفری» با بیان اینکه سطح زیرکشت گندم در خراسانجنوبی بالغبر ۱۷ هزار هکتار است، اظهارداشت: پیشبینی میشود از این میزان سطح زیرکشت ۵۴ هزار تن گندم برداشت شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی با بیان اینکه یکی از طرحهای حمایتی دولت برای کشاورزان خرید حمایتی گندم است، یادآور شد: در سطح استان ۱۵ مرکز برای خرید حمایتی گندم از کشاورزان ایجاد شده تا گندم را از کشاورزان با قیمت مصوب دولت خریداری کنند.
جعفری با اشاره به اینکه هیچ محدودیتی برای خرید گندم از کشاورزان استان وجود ندارد، افزود: با توجه به اینکه امسال برداشت گندم در برخی از شهرستانهای استان زودتر در حال انجام بوده مراکز خرید نیز آماده خریداری به موقع گندم از کشاورزان هستند.
وی خاطرنشان کرد: براساس قیمت مصوب نرخ خرید هر کیلو گندم از کشاورزان ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، مدیر صنایع فرآوری با بیان اینکه۳۰ درصد تولید زرشک سال ۱۴۰۰ در خراسان جنوبی فرآوری شد، گفت: پارسال، ۲۲ هزار تن زرشک خشک در خراسان جنوبی تولید شد که حدود ۶ هزار تن آن جذب صنایع فرآوری شد.
حسینی با اشاره به فعالیت ۸ واحد فرآوری زرشک با ظرفیت اسمی حدود ۵ هزار تن در خراسان جنوبی افزود: از ۶ هزار تن زرشک جذب شده در این واحدهای فرآوری، حدود هزار و ۵۰۰ تن محصول ثانویه شامل آب زرشک، شربت زرشک، کنسانتره، مربا و لواشک زرشک تولید شد.
از ۸ واحد فرآوری زرشک خراسان جنوبی، ۵ واحد در شهرستان قائنات، یک واحد در بیرجند، یک واحد درمیان و یک واحد نیز در شهرستان زیرکوه فعال است.
مدیر صنایع فرآوری جهاد کشاورزی استان گفت: همچنین ۳ هزار و ۵۰۰ تن از زرشک تولیدی سال ۱۴۰۰ در ۲۷ واحد خراسان جنوبی، برای ارائه به بازار بسته بندی شد.
تعاون روستایی استان هم پارسال هزار تن از محصول تازه زرشک کشاورزان استان را خریداری کرد و در بازار دیگر استانهای کشور به فروش رساند.
پارسال ۷ مرکز خرید تعاون روستایی در خراسان جنوبی با نرخ حمایتی و با هدف افزایش قیمت پایه زرشک، اقدام به خرید این محصول در استان کردند و اکنون نیز با نرخ توافقی محصول زرشک کشاورزان را خریداری میکنند.
۹۵ تا ۹۸ درصد زرشک بی دانه جهان در خراسان جنوبی تولید میشود و این میطلبد که با توسعه صنایع فرآوری، بیشتر زرشک تولیدی تبدیل به محصول ثانویه شود تا صادرات آن به بازار تمام کشورهای جهان افزایش یابد.