چند راهکار برای جلوگیری از سرمازدگی شکوفه های بهاری در باغات
1⃣ تدبیر زراعی؛
نوع سطح خاک در محافظت دمای هوا تاثیر دارد و اختلاف دمای حدود ۱/۷ درجه سانتی گراد ایجاد میکند. برای محافظت در برابر سرما و یخبندانهای ناشی از تشعشع، خاک باید مرطوب و عاری از علفهای هرز و شخم نخورده باشد. زیرا زمین شخم خورده دارای هوای بیشتر بوده و گرمای ویژه کمتری دارد از این رو خاک شخم خورده سریعتر سرد میشود، اما خاکهای مرطوب دیرگرم شده و دیرتر دمای خود را از دست میدهند علفهای سطح خاک نیز نوعی هدایت کننده گرما از خاک به هوا میباشند تدابیر زارعی ذکر شده یخ زده گی را در لایه ۱۵ سانتی متر سطح خاک به تاخیر میاندازد و بویژه برای جلو گیری از سرما زدگی گیاهانی همچون توت فرنگی و انگور موثر واقع میگردد.
2⃣ گرم کردن باغ توسط بخاریهای باغی؛
کار گذاشتن بخاری یا پلارهای باغی در قسمتهای مختلف باغ و سوزاندن موادی همچون چوب نفت یا گازوییل موجب گرم شدن باغ میگردد. این روش در مناطق سردسیری ممکن است تاثیر زیادی نداشته باشد، اما در مناطق نیمه گرمسیری مثلا در باغات مرکبات، انار، انجیر زیتون و ... میتواند موثر واقع شود.
3⃣ ایجاد دود برای کاهش تشعشع؛
در شبهای که احتمال بروز سرما میباشد با سوزاندن کاه وکلش و مواد دیگر موجب ایجاد دود در هوای باز گردید ذرات معلق در هوا هر چقدر بیشتر باشد انعکاس حرارت به سقف آسمان تقلیل مییابد، زیرا تشعشع حرارت که با طول موجهای بلند به طرف آسمان منعکس میشود توسط ذرات هوا جذب شده و دمای باغ را حفظ میکنند
4⃣ ایجاد بادشکن در اطراف باغ؛
کشت درختان باد شکن همچون چنار زبان گنجشک، افرا و ... در جهت شمالی که بادهای سرد میوزد موجب محافظت درختان میوه از سرما میشود.
✅ روابط عمومی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان زیرکوه