دوشنبه     12/شهریور/1403 

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، غلامرضا قوسی صبح امروز پنجشنبه (19مهر) بصورت سرزده بازدیدی از مرکز جهادکشاورزی ماژان را انجام داد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در دیدار مدیریت و کارمندان این مرکز به انضباط فردی کارکنان مرکز اشاره کرد و گفت: برای بهبود و توسعه بخش کشاورزی لازم است همه ما انضباط کاری را بیشتر مدنظر قرار داده تا بتوانیم به بهره برداران بخش کشاورزی بهتر خدمت نماییم.

مهندس قوسی افزود: باید بهترین و سریع ترین راه برای تامین نیازهای کشاورزان و بهره برداران این بخش از جمله تامین نهاده های کشاورزی، دان طیور، علوفه دام و... را در نظر بگیریم که انگیزه مناسب برای کار را داشته باشند.

مرکز جهاد کشاورزی ماژان با مساحتی حدود ده هزار کیلومتر مربع  با 99 حلقه چاه آب عمیق، تعداد 20 حلقه چاه نیمه عمیق، تعداد 435 قنات و چشمه  که حدود 160 روستا را تحت پوشش قرار داده، و عمده محصولات این مرکز در بحث زراعی گندم، جو، پنبه و گیاهان علوفه ای و در بخش باغی زعفران، عناب، زرشک، پسته، انار و زیتون می باشد.

از مهمترین فعالیت های این مرکز ایجاد سایت الگویی کشت، برگزاری کلاس و کارگاه های آموزشی، ثبت اطلاعات بهره برداران، نظارت مستمر بر عملکرد تشکل ها، نظارت و تایید سوخت ماشین آلات کشاورزی، مدیریت روند ارایه یافته های کشاورزی  و... می باشد.

لازم به ذکر است که مرکز کشاورزی ماژان شهرستان خوسف در 70 کیلومتری مرکز استان قرار دارد.



به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، وحید ضیائیان احمدی در گفتگو با ایسنا گفت: برداشت زرشک در شهرستان آغاز و تقریبا 90 درصد این محصول در خراسان رضوی و 10 درصد باقیمانده در بازار مرکز استان به فروش می ‌رسد.

مدیر جهاد شهرستان کشاورزی درمیان افزود: سطح زیر کشت زرشک در شهرستان درمیان 2661 هکتار است که 2281 هکتار، بارور است.

وی با اشاره به اینکه سطح زیرکشت غیر بارور، 380 هکتار است، اظهار کرد: زمان برداشت از اواسط مهرماه امسال آغاز خواهد شد و تا اواخر آبان ماه جاری ادامه دارد.

مدیر جهاد شهرستان کشاورزی درمیان با اشاره به اینکه شهرستان درمیان رتبه سوم زرشک را در سطح استان در سال گذشته داشته است، تصریح کرد: سال گذشته 3300 تن زرشک در شهرستان درمیان تولید شده است.

ضیائیان احمدی ادامه داد: امسال پیش بینی می ‌شود 3 درصد افزایش تولید داشته باشیم و تولید به 3400 تن برسد.

وی با بیان اینکه به طور میانگین میزان عملکرد در سطح بارور زرشک به ازای هر هکتار تقریبا 1350 کیلوگرم است، افزود: بیشترین سطح زیر کشت زرشک شهرستان مربوط به بخش قهستان است.

مدیر جهاد شهرستان کشاورزی درمیان با اشاره به اینکه فروش این محصول در بازار مرکز استان و خراسان رضوی است، تصریح کرد: تقریبا 90 درصد این محصول در خراسان رضوی و 10 درصد باقیمانده در بازار مرکز استان به فروش می ‌رسد. 

ضیائیان احمدی با اشاره به اینکه آفت‌هایی مانند شته، تریپس، پروانه برگخوار و زنبور سرشاخه خوار این محصول را تهدید می ‌کنند، یادآور شد: بیماری‌هایی چون زنگ جادویی زرشک، عارضه لکه برگی و پوسیدگی طوقه در کمین این محصول است.



به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، مهدی یوسفی در خصوص تاثیر نوسانات دمایی ماهانه بر روی محصولات کشاورزی و خسارات ناشی از آن گفت: گرما عامل تبخیر فراوان آب و کاهش منابع آبی باعث خشکی زمین ، کاهش عملکرد، افزایش نرخ هزینه های تولید محصول ، کاهش فاصله نسل ها در برخی آفات و طغیان آن می شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی افزود: عوامل جوی مثل حرارت، رطوبت، نور، تشعشع در دوره رشد حشرات می تواند موثر باشد. در این پدیده ها حرارت عامل کلیدی است و با رشد و نمو حشره همبستگی نزدیک دارد.

یوسفی با بیان اینکه میزان رشد و نمو حشره ثابتی از درجه حرارت است، گفت: اگر دستجات تخم و لاروهایی که در یک مرحله رشدی ثابت هستند را در نظر بگیریم هر چه که حرارت بیشتر شود دوره رشد و نمو کوتاهتر می شود. اگر رطوبت نسبی هوا پایین باشد جو خشک تر از خاک یا گیاهان خواهد بود که این حالت مقدار تبخیر  و تعرق را افزایش می دهد.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی با این توضیح که آفتاب فراوان و شديد باعث تبخير سطحي بسيار زياد شده و نهايتاً به علت فقدان آب کافي تغييراتي در کميت و کيفيت شيره گياه به وجود مي آيد، بیان کرد: تغییر اقلیم و خشکی و افزایش دما تا حد مشخصی میتواند در سیکل زندگی برخی از  آفات اثر گذاشته و آن را کوتاه کند و از طرفی چون افزایش حرارت نقش بسیار مهمی روی کاهش جمعیت و کارایی دشمنان طبیعی آفات دارد این دو عامل در کنار هم و با سایر عوامل از جمله ضعف درختان میتواند باعث طغیان آفت مورد نظر گردد.

به گفته وی در این زمینه می توان به آفت« کنه دو نقطه ای یا کنه تارتن» که منجر به ایجاد خسارت در محصولاتی نظیر درختان میوه دانه دار و هسته دار، پسته و پنبه می شود، اشاره کرد و افزود: دوره رشد و نمو و فعالیت این نوع کنه بستگی کامل به درجه حرارت و رطوبت دارد . هوای گرم و خشک باعث افزایش فعالیت آفت و تشدید خسارت آن روی گیاه می شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی درباره روش های عملی مبارزه با تنش های گرمایی گفت: مهمترین عامل برای جلوگیری از طغیان آفت مدیریت استفاده از آب، مدیریت استفاده از سموم مانند انتخاب زمان مناسب سمپاشی که می بایست حتی الامکان جهت جلوگیری از تبخیر و کارایی بیشتر سموم، سمپاشی در ساعات اولیه صبح یا هنگام غروب آفتاب انجام گیرد.

یوسفی به مدیریت استفاده از کود و تغذیه مناسب زمین اشاره کرد و افزود:  بعنوان مثال استفاده از کودهای شیمیایی مناسب مثل پتاسیم جهت افزایش مقاومت گیاه به خشکی و کم آبی و آفات، عدم مصرف بی رویه کودهای تسریع کننده رشد و بالا برنده توقع مصرف آب مثل کودهای ازته. استفاده از مالچ  (کاه وکلش، پلاستیک و…) در سطح باغ و ... از جمله مباحثی است که می تواند در حد زیادی بروز خسارت را تعدیل کند.

وی با اشاره به کلینیک های گیاه پزشکی موجود در استان بیان کرد: کشاورزان با مشاهده هر مورد خاصی در روی درختان در همان مراحل اولیه با کارشناسان گیاه پزشکی در این کلینیک ها ارتباط برقرار کنند تا مشکل بررسی و راهکار های لازم به موقع اعمال شود.