با توجه به خشکسالی ها، شترداری و توجه به صنایع جانبی آن ظرفیتی برای رونق اقتصادی شهرستان بشرویه است.
به گزارشروابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، دکتر سعید زیبایی رئیس انجمن علمی شتر ایران ظهر یکشنبه در جلسه طرح رونق اقتصادی شتر در شهرستان بشرویه گفت: باتوجه به خشکسالی های اخیر در کشور بحث شترداری مقوله ای ست که بایستی بیش از هر زمان مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: گام برداشتن در زمینه شتر داری و توجه به زیرساخت های آن از جمله مباحث مربوط به صنایع جانبی سبب اقتصادی شدن این صنعت و پایداری تولید در این حوزه می شود.
زیبایی اظهار داشت: اگر چه امروز فواید استفاده از گوشت و شیر شتر بر همگان آشکار شده است اما بحث استفاده از پشم شتر مقوله ای ست که نیازمند توجه بیشتر فعالان در حوزه صنایع دستی ست و می توان با استفاده از آن و بکاربردن کمی خلاقیت آن را به ارزش افزوده ای ماندگار تبدیل کرد.
حسین سرچاهی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه نیز در این جلسه گفت: بشرویه دیرینه بسیار غنی در حوزه پرورش شتر دارد.
وی افزود: با توجه به راندمان بالای شتر نسبت به هزینه های آن باید تلاش کرد پرورش شتر را به دوران طلایی خود برسانیم.
مدیرجهاد کشاورزی شهرستان بشرویه از تمامی فعالان در این عرصه خواست تا با جدیت در رفع موانع تولید وپرورش شتر گام بردارند.
عبدی رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان بشرویه نیز بیان کرد: تمام تلاش خود را جهت رونق اقتصادی شتر که دامی با محصولات فراسودمند است را بکارگرفته ایم.
وی افزود: امید است در آینده ای نه چندان دور شاهدرونق استفاده از مباحث جانبی شتر در شهرستان بشرویه باشیم.
کود سبز جهت تقویت زمین ها برای محصولات زراعی و باغی بسیار مهم است
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، هاشم ولی پور مطلق در خصوص مزایای کودسبز گفت: یکی از اثرات استفاده از کودهای سبز تأمین ماده آلی خاک است، به خصوص زمانی که کود حیوانی کافی در دسترس نبوده و یا بقایای گیاهی به جا مانده در زمین به حدی نباشد که بتواند مقدار هوموس خاک را در حد مطلوبی نگاه دارد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: پس از برگرداندن کود سبز در خاک، هم قسمتهای هوایی و هم ریشههای آن پوسیده شده و ماده آلی خاک را افزایش میدهد، کود سبز در زمینهای سبک (شنی) ایجاد چسبندگی میکند و در زمینهای سنگین (رسی) خاک را پوک و سبک میکند.
ولی پورمطلق افزود: در ماههایی از سال که خطر فرسایش خاک وجود دارد، برای آن که خاک بیحفاظ نباشد، از یک گیاه پوششی استفاده می شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: کود سبز به عنوان ماده غذایی مورد استفاده میکروارگانیسمهای خاک قرار میگیرد و گاز کربنیک، گاز آمونیاک، ترکیبات نیتراته و بسیاری از ترکیبات ساده و پیچیده دیگر را تولید کرده و مورد استفاده نباتات زراعی قرار میدهد.
روش های کشت کودهای سبز
ولیپور مطلق گفت: کودهای سبز را بر حسب شرایط مختلف میتوان به طور کلی به دو صورت اصلی و فی مابین کشت کرد.
وی افزود: از جمله مزایای انتخاب روش صحیح کشت این است که هم از فاصله زمانی موجود بعد از برداشت و کاشت نباتات زراعی استفاده بیشتر شده، هم از خاک و از رطوبت موجود در آن به طور کامل استفاده میبرند و ادوات و ماشین آلات کمتری هم به کار گرفته میشد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهارکرد: منظور از کشت اصلی آن است که مانند گیاهان زراعی، کود سبز هم در فصل معین و به صورت یک زراعت اصلی یا تنها کاشته شود.
ولیپور مطلق با بیان اینکه زمان کشت اصلی می تواند پاییز و یا در بهار باشد، ادامه داد: جز در مورد گیاهانی مثل ذرت، ذرت خوشهای و یا یونجه که در بهار کشت میشوند، کشت دیگر کودهای سبز در پاییز انجام میگیرد.
وی یادآورشد: در مواردی که از کشت یک گیاه، کود سبز نتیجه مطلوبی به دست نمیآید، توصیه می شود که دو گیاه را به صورت مخلوط با هم به عنوان کود سبز کشت کرد.
شرایط برگرداندن کود سبز به زمین
ولیپور مطلق افزود: بهتر است گیاه کود سبز را با دیسک زدن زدن تکه تکه و زیر خاک نمود.
کود سبز برای تقویت زمین ها برای محصولات زراعی و باغی بسیار مهم بوده علاوه بر تامین هوموس که 90% آن اسید هیومیک است در سطح خاک از گرم شدن و سوختگی ریشه ها همچنین تبخیر خاک نیز جلوگیری می نماید.
ورمی کمپوست دارای حداقل مواد سمی و سنگین بوده که در کشتهای گلخانهای بسیار حایز اهمیت است.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی،هاشم ولی پورمطلق گفت: ورمی کمپوست کودی است چند برابر غنی شده نسبت به سایر کودهایی مانند کود گاوی، گوسفندی، اسبی که میزان نیتروژن، پتاسیم و فسفر که سه عنصر اصلی و حیاتی در رشد و نمو گیاهان است در ورمی کمپوست تا ۱۰ برابر سایر کودها است و همچنین میزان آهن موجود در ورمی کمپوست حتی تا ۱۰۰۰ برابر بیشتر از سایر کودهای آلی است.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی افزود: ورمی کمپوست دارای حداقل مواد سمی و سنگین همچون جیوه، کادمیوم و سرب بوده که در کشتهای گلخانهای بسیار حایز اهمیت است.
وی با اشاره به اینکه کود ورمی کمپوست فاقد بذر علف هرز است، افزود: این بذور در اثر فعالیت کرمها از بین میرود.
ولی پورمطلق تصریح کرد: کود ورمی کمپوست فاقد بوی نامطبوع است که برای استفاده در فضای سبز ادارات و بیمارستانها و دانشگاهها و فضای سبز شهری بسیار مناسب است.
وی ادامه داد: ورمی کمپوست دارای مقادیری از هورمونهای موثره مانند اکسین است که موجب تحریک رشد و نمو گیاهان تا %۹۰میشود .
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسانجنوبی گفت: میزان مصرف ورمی کمپوست در زراعت یا باغبانی به مراتب کمتر از سایر کودهای آلی حتی در برخی از کشتها حتی تا۱۰برابر کمتر است.
ولی پورمطلق با اشاره به اینکه ماندگاری و کارآیی کود ورمی کمپوست در بهبود بافت خاک تا سه برابر سایر کودهای آلی است، تصریح کرد: اگر برای کشت محصولات کشاورزی همچون گوجه یا کاهو نیاز به کود دهی هر ساله باشد میتوان این امر را با استفاده از ورمی کمپوست تا دو سال یکبار کاهش داد.
وی با بیان اینکه شکل مناسب و زیبای ورمی کمپوست این کود را حتی برای فعالیتهای خانگی مناسب کرده، افزود: کود آلی کمپوست در خاکهای سنگین دانهبندی و تخلل خاک را بهتر و نفودپذیری و تهویه خاک را نیز بهبود میبخشد.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسانجنوبی گفت: کود ورمی کمپوست در خاکهای سبک مانند اسنفج به نگهداری آب و مواد غذایی کمک میکند و از شستوشوی آن جلوگیری میکند .
ولی پورمطلق اظهارکرد: ورمی کمپوست اجزای ریز و درشت و مواد معدنی را در بر گرفته و به تشکیل خاک دانه کمک میکند و علاوه بر آن حالت چسبندگی خاک را کاهش داده و از مقاومت خاک در مقابل ماشین آلات کشاورزی میکاهد و عملیات زراعی با خاک با انرژی کمتری انجام میشود.
وی تصریح کرد: ورمی کمپوست میتواند۲تا۶برابر خود آب نگهداری کرده و از هدر رفتن آن جلوگیری کند و به خاک رنگ تیره داده و به جذب حرارت و گرم نگه داشتن خاک کمک میکند.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسانجنوبی افزود: ذرات هوموس حاصل از کمپوست دارای خاصیت جذب کنندگی شدید است که عناصر غذایی را به خود جلب و به آسانی در اختیار گیاهان قرار میدهد.
وی گفت: کمپوست دارای خاصیت اسیدی است و در جذب بعضی از مواد غذایی غیر محلول نقش اساسی داشته و از فرسایش خاک جلوگیری میکند .
ولی پورمطلق با اشاره به اینکه ورمی کمپوست علاوه بر کمیت، در ارتقای کیفیت محصول هم نقش اساسی دارد، تصریح کرد: استفاده از ورمی کمپوست موجب افزایش مقاومت گیاهان در مقابل امراض میشود.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسانجنوبی با بیان اینکه کمپوست در جلوگیری از تغییر اسیدیته خاک همانند یک بافر عمل می کنند، افزود: وقتی که در هنگام کمپوست شدن درجه حرارت به۶۰درجه یا بیشتر میرسد، عوامل پاتوژن و بیماریزا، تخم انگلها و بذر علفهای هرز را نابود میکند.
تا کنون در استان حدود 100 کیلوگرم خرید تضمینی زعفران انجام شده که این محصول به صورت پوشال، نگین و سرگل خریداری میشود.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی و به نقل از ایسنا، هاشم ولی پور مطلق، صبح امروز( هشتم آذرماه)، در جمع خبرنگاران اظهارکرد: از منابع تولید غذا در کشور خاک، آب و انرژی است که از بین این منابع خاک تجدید ناپذیر ترین است.
وی افزود: کشور ما نیز جزء مناطق بیابانی و نیمه بیابانی است که فرایند حاصلخیزی خاک روند کندتری به نسبت سایر مناطق دارد.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسانجنوبی ادامه داد: با توجه به اینکه در بسیاری از مناطق مواد عالی وجود نداشته در نتیجه برداشتهای همیشگی از خاک به مرور زمان خاک تضعیف میشود.
ولی پور مطلق تصریح کرد: ازجمله سیاستگذاری دولت در این امر مشارکت مردم است که مهم ترین قسمت کار بوده که هدف از این موضوع پرداختن و بهداشت افکار عمومی به این سمت است.
وی بیان کرد: در بخش کشاورزی در این خصوص کارهایی طی سال گذشته انجام شده که در این مناطق نتایج خوبی حاصل شده است.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسانجنوبی افزود: یکی از روشها در این خصوص، کشاورزی حفاظتی است که توجه آن به خاک، حاصلخیزی خاک و تولید خاکی عالی است.
ولی پور مطلق بیان کرد: طی امسال در قانون بودجه موضوع کشاورزی حفاظتی با اولویت احیای خاک کشاورزی به عنوان یک اولویت در وزارت جهادکشاورزی تعیین شده است.
وی افزود: در استان نیز همواره طرحهای مختلف و ابتکارات و نوآوریهایی توسط بخش خصوصی کشاورزی و همکاران و دانشگاهیان پیشنهاد شده تا بتوانیم نقش حداقلی در حفظ و صیانت از این منبع تولید داشته باشیم.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسانجنوبی ادامه داد: منابع تسهیلات توسعه بخش روستایی و عشایر بتوانیم بحث بهسازی باغات و راضی زراعی با محویت حاصلخیزی خاک در دستور کار قرار گرفته است.
ولی پور مطلق ادامه داد: این منابع تسهیلات در سطح کشور حدود 15 هزار میلیارد تومان است که از این محل 2.81 درصد آن سهم خراسانجنوبی است که 45 درصد آن مربوط به بخش کشاورزی است.
وی با اشاره به بحث خرد تضمینی زعفران در استان بیان کرد: تا کنون در استان حدود 100 کیلوگرم خرید تضمینی زعفران انجام شده که این محصول به صورت پوشال، نگین و سرگل خریداری میشود.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسانجنوبی اظهار کرد: بحث بسته بندی در استان بیشتر به صورت دستهای بوده که کشاورزان باید بسته بندیها را به سمت بسته بندی پوشالی و سرگل اقدام کنند.
ولی پور مطلق در خصوص اعتبارات پژوهشی با بیان اینکه یک درصد اعتبارات استانی صرف اعتبارات پژوهشی میشود، یادآور شد: طی سنوات گذشته با توجه به افزایش 25 تا 35 درصدی اعتبارات استانی در حوزه پژوهش نیز افزایش را شاهد بودهایم.
پیشبینی میشود امسال حدود ۱۷ میلیون شاخه گل نرگس در استان خراسان جنوبی برداشت شده و حدود 60 میلیارد ریال نصیب بهرهبرداران میشود.
به گزارشروابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، هاشم ولیپورمطلق گفت: سطح زیرکشت گل نرگس در استان خراسان جنوبی در سال گذشته 34 هکتار بوده است کهبیشترین سطح زیرکشت گل نرگساز آن شهرستان خوسف با 21 هکتار است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: خراسان جنوبی در تولید گل نرگس در کشور رتبه پنجم را دارد اما از نظر عطر گل نرگس استان جایگاه خوبی دارد.
ولیپورمطلق گفت: تعداد بهرهبرداران گل نرگسدر استان خراسان جنوبی 640 نفر است که سال گذشته 16 میلیون و 624 هزار شاخه گل در استان برداشت شده است.
وی اظهار داشت: گل نرگس تولید شده در استان خراسان جنوبی علاوه بر مصرف در داخل استان به دیگر استانها مانند خراسان رضوی، زاهدان، تهران ارسال میشود.
رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: آغاز برداشت گل نرگس در استان خراسان جنوبی از نیمه دوم آبان ماه آغاز و برداشت این گلتا اواخر زمستانادامه دارد.
ولیپورمطلق افزود: اگرچه گل نرگس خراسان جنوبی در کشور مقام پنجم را دارد اما از نظر عطر و بوی منحصر به فرد جزو رتبههای نخست است.
وی تصریح کرد: پیشبینی میشود امسال حدود 17 میلیون شاخه گل نرگس در خراسان جنوبی برداشت شده و بیش از 60میلیارد ریال نصیب بهرهبرداران شود.